Nazwa łacińska

Olea europaea L. subsp. europaea

Rodzina

Oleaceae oliwkowate

Synonim

Olea sativa Hoffmans. et Link, Olea pallida Salisb.

Nazwa zwyczajowa

oliwka europejska, Olive (ang.), Olivo, Ulivo (wł.), Olivier commun (fr.), olivo, acebuche, (hisz.), oliveira, zambujeiro (port.)

Opis

zimozielone drzewo (F), do 12(20) m wys., pień przeważnie krzywy i nierówny, niekiedy powstający w wyniku zrostu kilku pni, kora za młodu gładka, później łuszcząca się, korona mocno rozgałęziona i szeroko rozpostarta, gałązki zwisające, liście lancetowate, na krótkich ogonkach, z wierzchu ciemnozielone, od spodu srebrzyste, owłosione, kwiaty w krótkich kwiatostanach wyrastających z kątów liści, korona czterołatkowa, biaława, III-V, owocem pestkowiec, dojrzały czarny, do 3,5 cm dł.

Siedlisko

zbocza, miejsca kamieniste, zarośla, sady, plantacje

Uwagi

stara roślina uprawna; wskutek długotrwałej uprawy naturalny zasięg zaburzony, a miejsce pochodzenia dyskutowane; w obrębie podgatunku typowego wyróżnia się niekiedy odmianę uprawną (var. sativa), bezkolcową, i odmianę dziką (var. sylvestris), opatrzoną kolcami na młodych gałązkach

Rozmieszczenie

Alb, Alg, Bal, BiH, Cho, Cyp, Czg, Egi, Fra, Gre, His, Ita, Izr, Jor, Kor, Kre, Lib, Mad, Mar, Por, Sar, Syc, Syr, Tun, Tur, WEg, WJo

Typ zasięgu

śródziemnomorsko-zach. azjatycki