Flora Mare Nostrum
Rośliny Śródziemnomorskie

Nazwa łacińska

Lathyrus cicera Hauman

Rodzina

Fabaceae bobowate

Synonim

Lathyrus aegaeus Davidov, Lathyrus italicus Juss. ex Spreng., Lathyrus purpureus C.Presl

Nazwa zwyczajowa

groszek cieciorkowaty, Red Vetchling, Red Pea (ang.), Cicerchia cicerchiella (wł.), galgana (his.)

Opis

roślina roczna (T), łodyga wąsko oskrzydlona, liście złożone z 2 lancetowatych listków i wąsa pomiędzy nimi, kwiaty pojedynczo na długich szypułkach, czerwone, do 1,5 cm dł., III-VI, owocem strąk

Siedlisko

łąki, zarośla, tereny ruderalne i rolnicze

Uwagi

nasiona jadalne, w nadmiarze powodują latyryzm, chorobę neurodegeneracyjną wywołaną substancjami neurotoksycznymi, zawartymi w nasionach różnych gatunków groszków; jednorazowe spożycie lub spożywanie wraz z innymi potrawami nie ma negatywnych skutków, szkodliwe jest żywienie się groszkiem jako jedynym pokarmem, co miało miejsce w okresach suszy i głodu w różnych regionach Morza Śródziemnego

Rozmieszczenie

Alb, Alg, Bal, Cho, Cyp, Czg, Fra, Gre, His, Ita, Izr, Kor, Kre, Leb, Mal, Mar, Por, Sar, Syc, Syr, Tun, Tur, WEg; również Bułgaria, Rumunia, Ukraina (Krym), Szwajcaria

Typ zasięgu

śródziemnomorski

Galeria