Nazwa łacińska

Glycyrrhiza glabra L.

Rodzina

Fabaceae bobowate

Synonim

Glycyrrhiza glandulifera Waldst. et Kit., Glycyrrhiza hirsuta Pall.

Nazwa zwyczajowa

lukrecja gładka, Common Liquorice, European Liquorice (ang.), Liquirizia comune (wł.)

Opis

bylina (H), do 2 m wys., łodyga wyprostowana, rozgałęziona, naga, liście pierzasto złożone, 5-8 par listków jajowatych, zaostrzonych, ciemnozielonych, drobno kropkowanych z powodu występujących w liściach gruczołów wydzielających olejek eteryczny (zgniecione liście wydzielają charakterystyczny, ostry zapach), kwiaty w gęstych, zbitych kwiatostanach na długich szypułach, jasnofioletowe, łódeczka ciemniejsza, V-VIII, owocem kolczasty strąk

Siedlisko

miejsca wilgotne, tereny ruderalne

Uwagi

często uprawiana i przejściowo dziczejąca; w korzeniu znajduje się glicyryzyna o smaku 40 razy słodszym od cukru, używana do produkcji popularnych w Europie Płn. i Zach. słodyczy; również roślina lecznicza

Rozmieszczenie

Alb, Cyp, Gre, Ita, Izr, Jor, Leb, Sar, Syc, Syr, Tur, WEg, WJo; zadomowiona na Węgrzech, w Austrii, Słowacji, Czechach, Szwajcarii

Typ zasięgu

eurosyberyjsko-śródziemnomorsko-irano-turański

Galeria