Flora Mare Nostrum
Rośliny Śródziemnomorskie

Nazwa łacińska

Acacia farnesiana (L.) Willd.

Rodzina

Fabaceae bobowate

Synonim

Mimosa farnesiana L., Acacia indica (Poir.) Desv., Vachellia farnesiana (L.) Wight et Arn.

Nazwa zwyczajowa

akacja farnezjańska, Sweet Acacia, Sweet Wattle (ang.), Acacia farnesiana (wł.)

Opis

drzewo (F) lub krzew (nF), 4-10 m wys., kora jasnoszara, liście podwójnie pierzasto złożone, 5-6 odgałęzień od osi głównej z ok. 20. parami drobnych, eliptycznych listków, przylistki przekształcone w ciernie, kwiaty w główkowatych kwiatostanach na długich szypułach, pomarańczowe, III-VIII, owocem ciemnobrązowy, gruby strąk

Siedlisko

miejsca zaburzone, piaszczyste

Uwagi

kwiaty używane w przemyśle perfumeryjnym, liście zawierają garbniki, kora i owoce dostarczają czarnego barwnika, z pni uzyskuje się gumożywice, a strąki stosowane są jako pasza dla zwierząt; nazwa „farnesiana” pochodzi od Ogrodów Farnese (Orti Farnesiani) w Rzymie, w których roślina była uprawiana i skąd została opisana

Rozmieszczenie

sadzona w wielu krajach

Typ zasięgu

Ameryka Środk.

Galeria