Nazwa łacińska

Ficus carica L.

Rodzina

Moraceae morwowate

Synonim

Ficus communis Lam., Ficus caprificus Risso

Nazwa zwyczajowa

figowiec pospolity, Edible Fig (ang.), Fico comune (wł.)

Opis

krzew (nF) lub małe drzewo (F), do 10 m wys., dwupienne, mocno, nisko rozgałęzione, kora gładka, jasnoszara, wszystkie części rośliny zawierają sok mleczny, liście ogonkowe, dłoniasto 3-5 klapowe, ciemnozielone, od spodu jaśniejsze, gruczołowato owłosione, kwiatostany w postaci gruszkowatego tworu z otworem na szczycie (rozrośniętego dna kwiatostanu) zawierają albo kwiaty żeńskie, z których powstają owoce (figi) albo kwiaty męskie, które po kwitnieniu zasychają, II-IX, owocem orzeszek zawarty w owocu złożonym, jakim jest figa jadalna

Siedlisko

skały, zarośla, czasem lasy

Uwagi

ważna roślina uprawna od starożytności; wskutek długotrwałej uprawy pierwotny, naturalny zasięg zaburzony

Rozmieszczenie

Alb, Alg, Bal, Cho, Cyp, Gre, Ita, Izr, Jor, Kor, Kre, Leb, Mar, Sar, Syc, Syr, Tun, Tur, WEg; BiH, His, Lib - niepewne pochodzenie naturalne; Mac, Mad, Por - zadomowiona; również zadomowiona w Bułgarii, Rumunii, Węgrzech, Austrii, Szwajcarii, Niemczech, Ukrainie, Wielkiej Brytanii

Typ zasięgu

śródziemnomorsko – irano-turański