Flora Mare Nostrum
Rośliny Śródziemnomorskie

Nazwa łacińska

Castanea sativa Mill.

Rodzina

Fagaceae bukowate

Synonim

Fagus castanea L., Castanea vulgaris Lam.

Nazwa zwyczajowa

kasztan jadalny, Spanish chestnut (ang.), Castagno comune (wł.)

Opis

drzewo (mF) do 30 m wys., kora szaro-brązowa, spękana, liście naprzemianległe, podłużnie lancetowate, do 30 cm dł., grubo ząbkowane, ciemnozielone, błyszczące, kwiaty rozdzielnopłciowe, ale zebrane we wspólne, kotkowate kwiatostany, kwiaty żeńskie pojedynczo u dołu pęczka kwiatów, męskie u góry, białe, wydłużone pręciki tworzą powabnię, kwiaty wydzielają nieprzyjemny zapach, VI, owoce – orzechy po 2-3 w kolczastych okrywach

Siedlisko

świetliste lasy liściaste; powszechnie uprawiany

Uwagi

owoce kasztana jadalnego były w przeszłości ważnym składnikiem pożywienia ludności, obecnie również są powszechnie uprawiane i używane jako prażone lub gotowane; mąkę z kasztanów używa się jako dodatek do pieczywa, z kasztanów robi się też piwo; centrum uprawy i przetwórstwa jest Korsyka

Rozmieszczenie

Alb, BiH, Cho, Czg, Gre, Leb, Mac, Ser, Slo, Syr, Tur; uprawiany w krajach Europy Zach. i Środk, oraz Afryki Płn.

Typ zasięgu

wsch. śródziemnomorski

Galeria