Nazwa łacińska

Castanea sativa Mill.

Rodzina

Fagaceae bukowate

Synonim

Fagus castanea L., Castanea vulgaris Lam.

Nazwa zwyczajowa

kasztan jadalny, Spanish chestnut (ang.), Castagno comune (wł.)

Opis

drzewo (mF) do 30 m wys., kora szaro-brązowa, spękana, liście naprzemianległe, podłużnie lancetowate, do 30 cm dł., grubo ząbkowane, ciemnozielone, błyszczące, kwiaty rozdzielnopłciowe, ale zebrane we wspólne, kotkowate kwiatostany, kwiaty żeńskie pojedynczo u dołu pęczka kwiatów, męskie u góry, białe, wydłużone pręciki tworzą powabnię, kwiaty wydzielają nieprzyjemny zapach, VI, owoce – orzechy po 2-3 w kolczastych okrywach

Siedlisko

świetliste lasy liściaste; powszechnie uprawiany

Uwagi

owoce kasztana jadalnego były w przeszłości ważnym składnikiem pożywienia ludności, obecnie również są powszechnie uprawiane i używane jako prażone lub gotowane; mąkę z kasztanów używa się jako dodatek do pieczywa, z kasztanów robi się też piwo; centrum uprawy i przetwórstwa jest Korsyka

Rozmieszczenie

Alb, BiH, Cho, Czg, Gre, Leb, Mac, Ser, Slo, Syr, Tur; uprawiany w krajach Europy Zach. i Środk, oraz Afryki Płn.

Typ zasięgu

wsch. śródziemnomorski

Galeria